KALAU ARAB BOLEH CAKAP MELAYU, KENAPA MELAYU SUSAH CAKAP ARAB?????

KALAU MAT ARAB NI BOLEH CAKAP MELAYU DENGAN FASIH SEKALI TANPA ADA SIKIT KECACATAN DIALET, MENGAPA MELAYU TIDAK BOLEH BERBAHASA ARAB PULAK SEPERTINYA.......TEPUK DADA TANYA IMAN????

Monday, March 9, 2009

SALAM MAULIDUR RASUL - KAMI AMAT MERINDUI MU

Ya Rasullah, kamu amat merinduimu, walaupun 1430 tahun telah berlalu, namun risalahmu dipelihara KEKASIHMU.

Ya Rasullah andai kamu masih berada di dunia ini nescaya umatmu tidak sebegini.

Selawat dan salam keatas mu Ya Rasullah S.A.W.

Ya Allah hambaMu ini teringat kepada RasulMu, aku ku junjung sunah Mu ya Rasullah.

Aku ku martabatkan risalahmu Ya Rasullah, akan ku sebarkan Kitab yang diutuskan kepada Mu ya Rasullah.

SAHABAT-SAHABAT SEKELIAN andai Rasullah masih ada, nescaya Baginda akan sedih dengan umatnya pada hari ini, oleh yang demikian amalkanlah sunnah Baginda agar kerinduan padanya akan terubat.........


1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan? Mengikut cara Rasulullah s.a.w, beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya (kelingking), lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion. Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalahpenawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM. Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah - Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.


3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelummakan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuatperjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria danracun akan musnah dari sumber makanan itu.Cara Rasulullah minum.Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yangmenghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan janganbernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas ygbesar,lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kitatentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Keranaapabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yangapabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka,menyebabkan minuman itu menjadi acidic.Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

4.Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina? Badan manusiaakan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg dapat melawanpenyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatandengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapatmengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanyadapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah keranasel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri. Jadi apabilalelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah>disebat 100 kali.Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran tentang kesakitanitu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia ada di badannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu. Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin, walau pun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar dia tidak dapat merebakkan virus HIV itu


0 comments:

Post a Comment